Tekstweergave van WALD_1996_0033
Deze tekst is automatisch getranscribeerd en kan fouten bevatten.
HOOFDSTUK
2
VLEIS
EN
VLEISPRODUKTEN
VLEIS
01
VLEIS:
Acht,
Liem
/
Acht
1882
[Telge
2,
142]
II
Wilp,
Bat,
Mar,
Haak,
Emm,
Elt,
Kle.
02
VLEES:
Doet
II
Vre,
Stlo,
Ges,
Ram,
Bork,
Hei,
Raes,
Boch.
03
BOZER:
/
Groen
1994
[Telge
9,
23].
04
GEMOK:
/
Groen
1994
[Telge
9,
39].
Eib:
Deur
de
wekke
at
iej
spek
en
metwors;
op
zun-
en
feesdage
vleis.
Lob:
's
Zondags
kree'j
gin
spek
mar
vleis.
Groen
1994:
GESLACH
"geslacht
vlees".
Vrogger
kreeg
de
pestoor
'n
stuk
van
't
ge-
slach
met
[Telge
9,
39].
Acht-Tw
1948:
GESLEUNSTE
"vies,
verrot
vlees"
[Wanink
1,
101].
Eib
1980:
GESLUNS
"afvalvlees".
Lich
1991:
WILDWAS
"taai,
pezig
vlees
van
een
koe"
[Telge
8,
146].
Vars
1882:
KWILLEWAS
"geel,
eeltachtig,
zeer
taai
rundvlees"
[Telge
4,
53].
Aal
1966:
'KWEDDELEG
"(van
vlees)
te
zacht"
[Rots
2,
9].
Lich
1991:
KWEDDEREG
"slap,
waterach-
tig"
[Telge
8,
70].
'n
(Groot)
stuk
vleis
bie
't
etten
kriegen,
kö'j
as
volgt
umschrieven:
•
01
'N
(GOOD)
STUK
IN
DE
LINKERHAND
KRIEGEN:
Aal
/
Acht-Tw
1948
[Wanink
1,
137],
Win
1971
[Deunk
1,
135].
02
'N
(GOOD)
STUK
IN
DE
LINKER-
VOES(T)
KRIEGEN:
[Wanink
1,
137],
Win
1976
[Aessink
4,
68].
Acht
1882:
'n
Weusten
pot
"eten
zonder
vlees
of
vet"
[Telge
2,
150].
[WEUST].
Acht-Tw
1948:
'n
Weus
etten
"eten
waaraan
weinig
zorg
besteed
is
en
zonder
vlees
en
vet"
[Wanink
1,
216].
MET
Met
is
varkensvleis
wat
in
stukskes
esneden
is.
01
MET:
Gor,
Harf,
Alm,
Eef,
War,
Wich,
11"
288
/
Acht-Tw
1948
Ruu,
Loch,
Bor,
Gees,
Nee,
Eib,
Rek,
Bel,
Groen,
Lich,
Aal,
Bre,
Win,
Din,
Voo,
Net,
Vars,
Sil,
Wesd,
Zei,
Doet,
Gaa,
Wehl,
Kep,
Hen,
Key,
Ste,
Baa,
Bro,
Tol,
Does,
Ang,
Lat,
Wesv,
Zev,
Did,
Zed,
Pan,
Lob
/
Acht
1895
[Teige
2,
86],
Pan
1988
[Teige
7,
88],
Lich
1991
[Teige
8,
77]
II
Wilp,
Bat,
Mar,
Bork,
Hei,
Boch.
02
WOSTEMET:
Gen.
03
WOSTEVLEIS:
Gor,
Eef,
Win,
Sto.
04
WOSVLEIS:
Vor,
Lar,
Bor,
Dre.
Zei:
't
Met
—'t
vleis
wat
veur
de
metworst
gebruukt
wier—
moste
wi-j
met
'n
scharp
mes
an
kleine
stukskes
snieden
en
door
wier
wat
zalt
en
pepper
deur-eknaed.
Dat
wodn
dan
in
de
dunne
darmen
estopt,
naodat
die
schoon-emaakt
waren.
De
wors
wier
baoven
de
kachel
ehangen
um
wat
an
te
dreugen
en
dan
wier
ze
in
de
wieme
ehangen
um
wieter
te
dreugen.
Lich:
As
der
ene
zei:
"'t
Völt
neet
met",
dan
zei
'n
ander
wal
's:
"En
at
't
met
völt,
kö'w
monn
wosten":
met
andere
weurde:
as
't
neet
tegen
zit
—as
der
monn
met
is—
kö'w
woste
maken.
Wehl:
Met
mos
half-um-half
zun:
half
vet,
half
mager
vleis.
SCHINKE
Schinke
is
ham.
01
SCHINKE:
Gor,
Harf,
Eef,
Ruu,
Lar,
Eib,
Rek,
Bel,
Groen,
Lich,
Aal,
Bre,
Win,
Din,
Vars,
Sin,
Wesd,
Zei,
Kep,
Hen,
Key,
Ste,
Tol
/
N
Acht
ca
1860
[Telge
4,
45],
Acht
1874
[Kobus
2,
556],
Vars
1882
[Telge
4,
55],
Acht
1882
[Telge
2,
113],
Ruu
1930
[Zwart
3,
238],
Aal
1964
[Rots
1,
42],
Groen
1994
[Telge
9,
105].
02
SCHINK:
Gen,
Voo,
Meg,
Net,
Sil,
Ulf,
Doet,
Gaa,
Wehl,
Does,
Ang,
Lat,
Wesv,
Did,
Zed,
Sto,
Pan,
Lob
/
Acht
ca
1830
[Telge
4,
9],
sHe
1901
[Telge
4,
108
II
Elt,
Kle.
03
SCHINKEN:
Loch,
Rek
/
Acht-Tw
1948
[Wanink
1,
175],
Eib
1980
[Telge
1,
72]
II
Mar,
Vre,
Stlo,
Ges,
Ram,
Bork,
Hei,
Boch.