Tekstweergave van WALD_1996_0045
Deze tekst is automatisch getranscribeerd en kan fouten bevatten.
neet
gebroekt,
of
ze
mos
bi-j
de
laever-
worste
kommen.
Hen:
As
's
margens
't
varken
eslacht
was,
kregen
wi-j
's
middags
al
de
boorze
te
etten.
Die
wier
ebraonn
en
was
'n
grote
lekkerni-je.
Deurdat
de
sause
'n
ampatte,
pikante
smaak
had,
smaken
't
hele
etten
der
naor.
ZWEZEREK
(Jut
't
materiaal
blik
dat
zwezerek
tamelek
onbekend
is.
01
ZWEZEREK:
Eef,
Bor,
Bel,
Aal,
Win,
Gaa.
Win:
Bi-j
'n
vet
wetterkalf
is
de
zwezerek
vake
groter
as
bi-j
ne
koo.
Ruu:
Umdat
kalvere
neet
eslacht
wodn,
kenden
ze
't
neet.
Aal:
Kleine
leu
dee
zelf
slachtten,
verkoch-
ten
de
zwezerek
vake
an
gegoede
leu;
at
ze
neet
verkocht
wodn,
gingen
ze
naor
den
hond
of
de
hoondere.
Bor:
Zwezerek
was
jödden-etten.
SAUSE
Sause
is
't
nat
wa'j
(bie
't
warme
etten)
et.
01
SAUSE:
Acht
/
Eib
1980
[Telge
1,
71]
II
Wilp,
Ges,
Ram,
Bork,
Hei,
Raes,
Boch.
02
SAUS:
War,
Voo,
Doet,
Gaa,
Kep,
Dre
II
Emm,
Elt,
Kle.
03
JUS:
Gor
(noe),
Harf
(noe),
War,
Wich,
Nee,
Eib,
Rek,
Bel,
Bre,
Voo,
Sin,
Sil,
Doet,
Gaa,
Wehl,
Dre,
Does,
Wesv,
Groes,
Zed,
Pan,
Lob/Win
1971
[Deunk
1,9
]
II
Bat.
04
SJEU:
Loch,
Bel,
Groen,
Aal,
Win,
Does.
05
NAT:
Gor,
Lar
II
Bat,
Mar.
06
VET:
Ruu,
Lar,
Nee,
Aal,
Win.
07
STIPVET:
Win
/
Win
1971
[Deunk
1,
229].
08
STIP:
/
Acht-Tw
1948
[Wanink
1,
189].
09
INSTIP:
/
Acht-Tw
1948
[Wanink
1,116].
II
vleisnat:
Bat.
II
sose:
Stlo.
Lob:
Wi-j
vinde
saus
'n
deftiger
woord
as
jus.
Vor:
Vrogger
ha'j
braodsause
en
karne-
melksause.
Nee:
l-j
hadn
speksause,
karnemelksause
en
siepelsause.
Der
wodn
wal
's
ezeg:
"Doo
mie
effen
'n
betjen
vet".
ir
300
Win:
Der
is
stipvet
—allene
maor
vet—
en
papvet
—pap
van
mael
en
vet.
[PAPVET].
Zei:
Wie
kent
vleissause,
karnemelksesau-
se,
bottersause
en
eiersause.
Vleissause
krie'j,
a'j
vleis
braodt
met
botter
of
ongel
en
wat
zalt,
pepper
en
vleiskruden.
Op
't
laatste
mo'j
der
wat
water
bi-j
doen.
Veur
karne-
melkse-sause
nem
i-j
zute
melk
en
karne-
melk
half
um
half,
twee
eier,
twee
etleppels
bloem
en
wat
zalt
en
schraöfkes.
De
eier
mo'j
kloppen
met
't
zalt
en
de
bloem.
Dat
ruur
i-j
deur
de
melk-karnemelk.
Op
't
laatste
doe'j
de
schraöfkes
der
bi-j.
't
Is
heel
lekker
bi-j
broene
bonen
met
gebakken
siepels.
Eiersause
maak
i-j
van
vief
eier,
roombot-
ter,
zalt,
'n
liter
water
of
melk
en
wat
bloem,
l-j
et
't
met
ries
met
krinten.
Ste:
Bottersause
maak
ie
as
volgt:
'n
ei
loskloppen
met
'n
betjen
water,
zalt
en
'n
theeleppel
eerpelmael.
Al
kloppend
mo'j
der
dan
kokkend
water
bi-j
gieten
tutdat
ze
goed
gebonden
is.
Dan
effen
opzetten
met
'n
stuk
botter.
A'j
wilt,
kö'j
der
nog
mosterd
bi-j
doen.
't
Smik
heerlek
bi-j
vis
die
ebakken
is.
Win:
Ne
karnemelksause
met
spekdöbbel-
kes
heurt
bi-j
gekokte,
ongeschelde
köttel-
paerkes
en
aerpele.
Hen:
Speksause
krie'j
a'j
spek
uutbakt
en
door
'n
pepken
van
boekweitmael
deur
doet.
De
kaonen
kö'j
der
in
laoten
zitten.
[SPEK-
SAUSE].
Vars
1985:
Karnemelksause
of
papsause
met
spekschraöfkes
is
veur
de
meeste
Ach-
terhoekers
'n
heerlek
gerecht,
's
Zommers
wördt
't
't
meeste
egetten
met
eerpels
en
slate
en
's
winters
met
eerpels
en
broene