Tekstweergave van WALD_1996_0046
Deze tekst is automatisch getranscribeerd en kan fouten bevatten.
bonen
[Telge
6,
166,
259].
[KARNEMELK-
SAUSE,
PAPSAUSE].
Groen
1994:
Larie
van
jus
"braadjus,
af-
treksel
van
vlees"
[Telge
9,
71].
[LARIE].
Eib
1981:
LAWAAISAUSE
"waterige
jus"
[Weeink
1,
85].
Win
1971:
Gin
sju
genog,
dan
maor
met
den
anjaeger
der
bovven
"d.w.z.
meer
jus
maken
door
er
water
(uit
de
ketel)
aan
toe
te
voe-
gen"
[Deunk
1,
9].
[ANJAEGER].
Eef:
Regout
van
vleis
wodn
hier
vrogger
haoste
neet
egaeten;
wel
hachee;
door
zit
altied
siepels
in.
In
den
oorlog
maken
mien
moder
wel
regout
van
't
vleis
van
de
kop
van
'n
varken
en
dat
was
lekker.
[REGOUT;
HACHEE].
•
Hoo'j
sause
mooi
broen
könt
kriegen,
steet
bie
cichorei.
Acht
1895:
DRIL
"gestold
vleesnat"
[Telge
2,
28].
WORST
01
WO(R)S(T):
Acht,
Liem.
02
WORSTE:
Eib,
Rek,
Bel,
Groen,
Bre,
Win.
03
LENGELIE:
/
Groen
1994
[Telge
9,
72].
Eef:
Wat
der
't
meeste
in
kwam,
gaf
neet
allene
de
smaak,
maor
ok
de
name.
Tol:
Worsten
verschillen
vrogger
in
greutte,
al
naor
dat
der
'n
dikken
darm
of
'n
dunnen
darm
veur
gebruukt
worden.
Veur
bloedwos
en
laeverwos
gebruken
i-j
den
dikken
darm,
veur
metwos
bevoorbeld
den
dunnen
darm.
Gees:
De
wos
wodn
vrogger
in
weckflessen
edaone
en
eweckt.
Later
was
der
in
't
darp
'n
gezameleke
diepvries,
woor
iederene
'n
la
van
kon
huren.
No
he'w
allemaole
'n
diep-
vries
in
huus.
•
Der
bunt
heel
völle
soorten
worsten;
de
metwarkers
hebt
veural
eneumd:
laeverwos,
metwos,
bloodwos,
longewos,
zoere
wos
en
braodwos;
dee
worsten
wodn
vrogger
dus
völle
egetten.
Worst
wodn
veurnamelek
in
de
dikke
of
dun-
ne
darm
emaakt;
soms
wodn
der
ballen
emaakt
dee
in
'n
linnen
zak
bewaard
wodn
(braodwos,
zoerwos).
Al
naor
gelang
't
soort
vleis
en
de
andere
dingen
dee
der
inkwam-
ÏÏ
301
men,
smaakten
't
natuurlek
lekker
of
minder
lekker.
Zei:
Bi-j
laeverwos
wödt
de
laever
in
'n
pan-
ne
goed
gaar
ekokt.
Intussen
sniej
i-j
'n
stuk
boekspek
woor
de
zwoorde
van
af-edaon
zun,
an
kleine
dobbelsteentjes.
As
de
laever
gaar
is,
mot
e
goed
fien
emaakt
worden.
Dan
geet
alles
in
'n
emmer
met
wat
van
dat
koknat
—wi-j
nuumt
dat
GRISNAT—
ver-
mengd
met
zalt,
pepper,
naegelgruus,
nötte-
muskaot
en
grutemel.
I-j
konn
der
ok
wel
'n
paar
gupsen
met
bi-j
in
doen.
Goed
ruren
tut-at
't
'n
niet
al
te
dikke
massa
is.
Dat
mo'j
dan
in
stukken
van
de
dikke
darmen
doen.
Alle
wörste
mot
dan
nog
in
'n
groten
mantel-
pot
ekokt
wodn.
Doornao
könt
ze
in
de
wie-
me
ehangen
wodn
um
te
dreugen.
[LAE-
VERWO(R)ST(E);
ok:
Gor,
Eef,
Loch,
Bor,
Gees,
Gels,
Nee,
Bel,
Groen,
Voo,
Wehl,
Kep,
Hen,
Wesv,
Zev,
Her,
Lob].
No
Acht
1835:
HAKWORST
"leverworst"
[Telge
4,
18].
Gaa:
METWORST
kö'j
maken
van
varkens-
vleis;
maor
wier
ok
wel
van
beestenvleis
èn
varkensvleis
gemaakt,
't
Vleis
met
anhan-
gend
vet
mot
fien
gesneien
zun,
net
as
't
spek.
En
dan
heurt
der
krujjen
in.
Metworst
wier
heel
vaak
gedreugd.
Wehl:
Gebraojen
metwors
wier
met
Kerst-
aovend,
Vastenaovend
en
at
de
slachteri-j
aan
kant
was
—op
de
wosvisite—
gegaeten.
Aal:
Gekokte,
dreuge
metworste
of
gekokte,
gezalten
metworste
uut
pot
of
kuven
wodn
's
zondags
of
met
feestdage
egaetene
met
dreugen
riest.
Lich:
De
rieke
boeren
maken
völle
met-
worste,
de
armen
hadden
meer
vleis
in
't
zalt,
in
'n
kuven.
Groen
1994:
Grolse
metworst
"soort
ge-
droogde
metworst".
Met
vogelscheten
deeln
wetholder
Overkemping
altied
stukskes
Grolse
metworst
oet
[Telge
9,
44].
[GROLS].
Vor:
Met-ene
at
't
varken
eslacht
wodn,
mos
't
bloed
goed
eklopt
wodn
en
met
de
hande
eknaed,
anders
begon
't
te
kloeten.
Bloed-
wos
maken;
ik
hebbe
't
nao
1950
niet
meer
edaon.
[BLOEDWO(R)S(T)].
Wesv:
't
Bloed
wa'j
opvang
bi-j
de
slach
mo'j
medeen
met
de
hand
deurrure
a'j
der
bloedwos
van
wilt
make.
De
drelle
—de
dik-
ke
proppe—
mo'j
der
uutgooie.
As
't
bloed
dan
schoon
is,
kan
't
één
dag
blieve
staon.