Tekstweergave van WALD_1996_0047
Deze tekst is automatisch getranscribeerd en kan fouten bevatten.
Dan
gaon
der
in
dobbelsteentjes
gesneje
vars
spek,
zout,
notemuskaot,
paeper
en
netuurlek
gruttemael
deur.
Dat
wödt
in
op
maot
gesneje
darme
gedaon,
soms
in
de
dikke
darm,
mor
duk
ok
in
pepiere
darm.
Die
darme
zin
aan
één
kant
al
dichgeknup.
De
luch
der
goed
uutdrukke
en
dan
de
andere
kant
ook
dichknuppe.
Veurda'j
de
woste
in
heit
water
doe,
mo'j
ze
goed
hen
en
weer
schudde,
zodah
nie
alle
spek
naor
ondere
zak.
't
Water
mot
'n
goed
uur
tege
de
kaok
aanblieve
en
doornao
mo'j
de
woste
der
uuthale
en
laote
afkoele.
Dan
hang
ie
ze
aan
'n
spekspiel
aan
de
zolder.
[DREL].
Sin:
Nao
't
klutsen
met
de
hande,
mo'j
de
vellen
(de
stolsels)
—ok
wel
't
laeven
enuumd—
der
uut
halen.
[VEL;
LAEVEN].
Does:
Deur
't
kloppen
van
't
bloed
geet
de
ziel
der
uut.
[ZIEL;
ok:
Pan].
Bor:
Nao
't
reuren
was
der
gin
één,
dén
't
preuven
wol
met
dat
rauwe
blood
derin.
Din:
In
bloedworst
zit
behalve
bloed,
ge-
malen
gris
of
ander
gesluns,
worstenat
of
't
kaoknat
van
de
kop,
boekspek
en
rogge-
mael
of
boekweitenmael
en
worstkruden.
Nee:
In
bloodwos
zit
blood,
boek-
of
kelspek
of
schraomen,
wat
van
't
klokhoes
en
book-
weitenmel.
[BLOODWO(R)S(T);
KELSPEK].
Hen:
Mien
vader
had
't
in
zien
kinderjoren
zó
völle
motten
etten,
dat
e
later
gien
bloed-
wors
meer
kon
zien.
Gaa:
Ik
heb
nooit
worst
gegetten
die
lek-
kerder
was
as
eigen
gemaakte
bloedworst,
't
Was
toen
ok
nog
'n
luxe
um
't
op
't
brood
te
etten.
Gees:
Bloodwos
zo-a'w
dee
now
koopt,
wodn
vrogger
neet
emaakt.
[Ok:
Harf,
Alm].
Ton
wodn
der
van
blood
en
grof
roggemel
ballen
emaakt
dee'j
etten
konn
tut
't
begon
te
schimmelen,
't
Wodn
WOSTEBROOD
eneumd.
Nee:
PUNGEL
"bloodwos"
[Ok:
/
Acht
1882
(Telge
2,
103)].
Lich:
Bloodwoste,
emaakt
in
den
endel-
darm,
heet
ENDEPUNGEL.
Lich
1991:
De
endepungels
gebroeke
wi-j
altied
veur
de
zoere
worste
[Telge
8,
37].
Win:
ZOERWORSTE
wordt
emaakt
van
grof
ruggemael
en
fris
spek.
Dizzen
bri-j
wordt
in
den
endepungel
of
den
dikken
darm
edaone
en
met
worstepinnen
too-estokke-
ne.
Dan
mot
't
in
de
wieme
op-ehongene
worden
töt
't
good
zoer
ewordene
is.
In
U
302
plaatse
van
in
de
wieme
worden
de
zoer-
woste
ok
wal
in
den
lossen
bozem
teggen
de
kante
an,
op
ne
planke
eleg
um
daor
in
dee
lauwe
wörmte
zoer
te
worden.
Met
ne
twee
of
dree
waeke
was
ze
dan
good
umme
te
aetene;
dan
was
't
spek
der
in
haoste
vergaone.
De
zoerworste
worden
maor
'n
effen
bovven
op
't
moos
eleg
umme
met-
ekokket
te
worden;
eigelek
maer
umme
good
warm
te
wordene.
Den
zoeren
smak
trok
dan
deur
't
hele
moos
hen
en
dat
was
ne
smak
dee
dus
good
bi-j
't
moos
passen.
Gees:
Zoere
wos
ko'j
op
twee
meneren
ma-
ken.
Van
't
spek
van
't
varken
met
't
kokkenat
en
roggemel
of—minder
lekker—van
boekspek
(woor
minder
vleis
an
zat)
en
ries.
Um
ze
zoer
te
kriegen,
ko'j
ze
in
de
schossteen
hangen
of
op
holten
raempkes
laoten
liggen.
Aal:
Zoerworste
mos
gauw
op;
anders
be-
darven
't.
't
Wodn
veural
bi-j
moos
egaetene.
Eib:
Zoere
woste
atten
wi-j
bi-j
moos
of
zoerkool.
[ZOER;
ok:
Ste/Lich
1991
(Telge
8,
149)].
Bor
1862:
JEUZEWORST
"ongebuild
rog-
gemeel
met
nat
van
de
worst
en
stukjes
spek"
[GV-alm
94;
verg.
ok:
/
Acht
1874
(Kobus
2,
556)].
Zei:
Longewos
wier
emaakt
van
'n
stuk
van
de
longen
van
'n
varken;
ok
ander
vleis
ging
der
deur:
met,
maor
ok
afvalvleis
van
de
hals
en
de
kop
en
't
harte.
[LONGE-
WO(R)ST(E);
ok:
Eef,
Vor,
Ruu,
Lar,
Gees,
Gels,
Haa,
Nee,
Bel,
Vars,
Zei,
Ste].
Lar:
Longewos
wodn
speciaal
egetten
in
arftensoep.
Gees:
Longewos
neumt
ze
ok
wal
FRIS-
WOS;
umdat
't
afvalvleis
was
wat
al
'n
tied-
jen
in
't
water
estaon
had,
ko'j
't
neet
lange
bewaren.
[Ok:
/
Eib
1981
(Weeink
1,
80)].
Eef:
Longewos
wodn
ok
wal
KLONGELWOS
eneumd.
Ste:
Longewos
wier
gauw
gastereg;
't
sma-
ken
't
beste
bi-j
de
zoerkool.
Ruu:
BRAODWOS
wodn
vrogger
emaakt
met
boekweitenmei;
der
zatten
schraömkes,
met
of
restjes
vleis,
soms
krinten
en
kruden
(anieszaod
b.v.)
in.
't
Wodn
ebraoden
en
dan
in
plekskes
esneenn.
Rek:
Braodwos
beston
uut
mei
met
krinten,
spek
en
vleis;
't
wodn
in
ne
buul
edaone
en
ekokt.
Later
snee
ie
't
an
plakken
en
braod-
den
dee.