Tekstweergave van WALD_1996_0049
Deze tekst is automatisch getranscribeerd en kan fouten bevatten.
Groen:
HAKKEWO(R)S(T)
"grove
metworst
met
weinig
spek"
[Telge
9,
46].
Lar:
Beestewos
of
vleiswos
is
emaakt
van
rundvleis.
[BEESTEWORST;
ok:
Gor,
Harf,
Eef;
VLEISWORST;
ok:
Alm,
Ste].
Gor:
In
waterworst
zol
longe
gaon;
volgens
'n
olde
slachter
wodn
't
al
gauw
op-emaakt;
't
was
gin
lekkere
wors.
Dreuge
wos
is
met-
wos
die
'n
tied
in
de
wieme
ehangen
hef.
[WATERWORST;
DREUGE
(MET)WORST;
ok:
Nee,
Eib,
Win,
Bro].
Hen:
WINDWORS
bunt
de
aovergeschotten
darme;
die
wodt
opgeblaozen
en
dan
in
de
wimme
edreugd
en
bewaard
um
later
nog
's
te
gebruken.
Vor:
Windwos
waren
de
darme
die'j
met
't
slachten
van
'n
koe
aover-ehollen
hadn;
bie
't
slachten
van
'n
varken
kwam
iej
nog
wel
's
te
kort
en
dan
ko'j
ze
gebruken.
Wesv:
As
wos
te
gauw
dreug
—dus
alleen
van
bute—
wodt
't
gasterig.
[GASTERIG].
Gor:
Gereukte
wos
had
eers
in
de
grote
schossteen
ehangen
en
wodn
later
in
de
wieme
ehangen.
[GEREUKT;
GEROOKT:
Bro].
Lich:
Rookwosten
kwammen
der
pas
nao
1930.
[ROOKWORST(E);
ok:
Loch,
Eib,
Does;
REUKWO(R)S(T):
Wesv].
Vars
1985:
WORSTEN
"worst
maken"
[Tel-
ge
6,
411;
ok:
/
Win
1971
(Deunk
1,
280)].
sHe
1982:
'n
Beste
kringel
wos
in
de
pan
"een
flink
stuk
(rondliggende)
worst
in
de
pan"
[Telge
3,
86].
[KRINGEL].
Lich
1991:
Ne
pungel
woste
"een
stuk
worst
van
een
zekere
lengte
en
dikte"
[Telge
8,
95].
[PUNGEL].
BALKENBRIE
01
BALKE(N)BRIE(J),
tussen
reuren
tut
't
stief
wordt.
Dan
mo'j
't
in
'n
grote
schale
geten
en
't
kold
laoten
wodn.
Veur
't
bakken
in
de
pannekoeks-
panne
mo'j
't
in
plakken
snienn.
Veurai
in
de
slachttied
wodn
't
's
aovends
egetten
met
'n
stuk
brood
(=
roggebrood).
Zei:
As
de
laeverworst
en
de
bloedworst
gaar
wazzen,
dan
wier
't
nat
woor
ze
in
ekokt
wazzen
weer
gebruukt
um
balkenbri-j
van
te
kokken.
Gaa:
't
Lekkerste
was
't
nat
as
der
'n
worst
uutgekaokt
was
en
der
zo
stukskes
laever
in
terecht
gekommen
waren.
Voo:
Sommege
luj
deien
krinten
en
rezie-
nen
of
stukskes
appel
deur
de
balkenbri-j.
l-j
mossen
't
laoten
kaoken
totdat
't
dri-j
maol
"prut"
zei:
dan
was
't
gaar.
Sin:
At
't
grei
drie
maol
"prut"
zeg
en
de
ruurspaon
der
rech
op
in
blif
staon,
dan
is
't
gaar.
Bel:
Ze
maken
ok
wal
zeute
balkenbri-j;
dao
kwammen
behalve
kruden
ok
krinten,
rozie-
nen,
kaneel
en
suker
in.
Wich:
Wiej
maakten
der
'n
soort
breudjes
van,
die
later
an
platen
esneenn
wodn
en
in
varkesvet
in
de
pannekoekspanne
ebakken
wodn.
Nee:
Balkenbriej
was
de
laatste
verwarking
van
de
slach.
Alles
wat
nog
aover
was
van
organen,
oetgekokte
wos
en
schraomen
ging
der
in.
Win:
Balkenbri-j
worden
egaetene
in
de
plaatse
van
of
bi-j
de
botterham,
't
Is
'n
zaedeg
aeten.
Wesv:
Met
de
kerremis
wier
der
flink
ge-
slach
en
dan
wier
der
balkebri-j
en
vesse
wos
gegaete.
Hen:
'n
Riempken:
Karei,
Karei,
kikvors.
Moeder
maakt
de
metwors.
Vader
maakt
de
balkenbri-j.
Door
zit
Karei
met
de
kikvors
bi-j.
BALKE(N)BRI-J:
Acht,
Liem
/
N
Acht
ca
1860
[Telge
4,
38],
Acht
1882
[Telge
2,
7]
II
Wilp,
Bat,
Haak,
Boch.
02
PANHAS:
/
sHe
1982
[Telge
3,
111]
II
Vre,
Ges,
Ram,
Bork,
Hei.
II
bri-j:
Kle.
Alm:
't
Nat
van
soepbotten
of
water
gebruuk
iej
veur
balkenbrie.
Door
doe'j
spekkäöjkes
in,
'n
betjen
kruderiejen
(zolt,
pepper,
gruus)
en
gruttemel.
Dat
mo'j
kokken
en
onder-
ir
304
HEUFKEZE
Heufkeze
is
zure
zult.
01
HEUFKEZE:
Gor,
Harf,
Alm,
Eef,
War,
Wich,
Vor,
Ruu,
Loch,
Lar,
Bor,
Gees,
Nee,
Eib,
Rek,
Bel,
Lich,
Aal,
Bre,
Win,
Vars,
Sin,
Wesd,
Zei
/
Vars
1985
[Telge
6,
142]
II
Wilp,
Bat,
Mar.
02
HEUFKAES:
Voo,
Sil,
Doet,
Wehl,
Kep,
Dre,
Does,
Ang,
Lat,
Wesv,
Zev,
Did,
Pan,
Lob
/
sHe
1982
[Telge
3,
64],
Pan