Tekstweergave van WALD_1996_0050
Deze tekst is automatisch getranscribeerd en kan fouten bevatten.
1988
[Telge
7,
50].
03
HEUFKAEZE:
Din,
Wesd,
Zei,
Hen,
Key,
Ste,
Baa,
Bro,
Tol.
04
HOOFDKAAS:
Zed.
05
KÖPKAES:
/
Pan
1988
[Telge
7,
72].
06
ZOERE(N)ZULT:
Loch,
Gen.
07
ZULT:
Eef
/
Acht
1895
[Telge
2,
157].
Wesv:
Heufkaes
kump
van
'n
varkenskop,
de
afval
van
de
slachteri-j
en
soms
wat
met.
In
'n
pan
met
water
en
'n
bitje
zout
doe
je
't
goed
gaar
laote
worre.
Dan
mo'j
alles
der
uuthale
en
't
vleis
van
de
botte
doen.
Al
't
vleis
aan
kleine
stukskes
sni-je
of
deur
de
wosmeschien
doen.
Dat
wödt
met
paeper,
naegelgruus,
notemuskaot
en
zout
in
't
nat
gedaon
en
'n
hörtje
gekaok.
Dan
kump
der
'n
flinke
scheut
azien
bi-j.
Naodat
't
heel
goed
deur
mekaor
geruurd
is,
doe
je
't
dan
in
komme
of
potte
die
van
te
veure
met
koud
water
umgespuuld
zin.
Naor
de
smaak
kan
der
later
ook
nog
azien
aover
gedaon
worre.
Gees:
Heufkeze
kump
van
'n
varkens-
of
beestekop.
Wich:
lej
mot
de
kop
van
't
varken
mosterd-
gaar
kokken:
zó,
dat
't
vleis
der
zo
afvölt.
[MOSTERDGAAR;
ok:
Tol].
Alm:
A'j
de
heufkeze
in
'n
groten
pot
doot,
kö'j
ze
laoten
drieven
in
azien.
Dan
kö'j
ze
langer
bewaarn.
Zev:
Um
de
heufkaes
lang
te
könne
beware,
mojje
der
'n
papiertje
op
legge
en
daorop
wat
azien
giete.
De
azien
köjje
vernieuwe.
Did:
Heufkaes
en
zwaardemaag
is
krek
't
eigeste;
alleen
zit
in
heufkaes
azien.
[Ok:
Zed].
Eef:
't
Vleis
van
't
geslachte
varken
wodt
zo
vlug
meugelek
nao
't
afhouwen
in
ruum
wa-
ter
ezet
um
't
blood
der
uut
te
laoten
trekken.
Der
wodt
ok
nog
'n
kere
water
ververst.
Heufkeze
wodn
vake
op
brulleften
egaeten
op
stoete.
ROLPENS
Rolpens
kö'j
maken
a'j
'n
koo
slacht.
01
ROLPENS:
Bor,
Eib,
Rek,
Bel,
Lich,
Gen,
Voo,
Vars,
Sil,
Zei,
Doet,
Wehl,
Dre,
Doet,
Ang,
Lat,
Wesv,
Zed,
Pan,
Lob
II
Bat.
02
ROLPENSE:
Alm,
Eef,
Lar,
Din,
Sin.
03
ROLLE:
Gor,
Harf,
Alm,
Eef,
Wich,
Vor,
Loch,
Nee,
Aal,
Din,
Vars,
Wesd,
Zei,
ÏÏ
305
A
rolle
03
Rolle
is
'n
woord
met
'n
weineg
veurkom-
mende
verspreiding:
in
den
Acht
veurna-
melek
langs
den
Olden
lesselt
en
den
les-
selt.
Hen,
Tol
/
Vars
1985
[Telge
6,
290]
II
Wilp,
Bat,
Mar.
Loch:
Rolle
van
de
bolle.
Vor:
Rolpens
—rolle
zegge
wiej—
wodt
al-
tied
emaakt
van
't
minder
mooie
beestevleis:
't
vleis
dat
um
de
boek
van
'n
koe
zit;
de
wamme
zaenn
ze
vrogger.
Dat
vleis
mo'j
an
stukskes
sniejen
en
door
mo'j
zolt,
pepper
en
kruderieje
in
doen
en
dat
goed
deur
me-
kare
zetten.
De
pense
mo'j
schone
maken,
an
stukken
sniejen
en
door
mo'j
buultjes
van
naaien.
In
dee
buultjes
stop
iej
dan
't
vleis;
niet
te
völle
want
dan
kokt
ze
oew
kapot.
As
ze
1,5
uur
zachjes
ekokt
hebt,
haal
iej
ze
uut
't
water
en
lao'j
ze
kold
worden.
Doornao
leg
iej
ze
in
water
en
azien.
Dunne
plaetjes
kö'j
zo
lekker
op
't
brood
etten;
plakken
van
1,5
cm
mo'j
bakken
en
smaakt
dan
heel
fijn
biej
de
eerpels
met
rooie
kool.
Sin:
Um
de
pense
schone
te
kriegen,
werd
e
in
't
kalkwater
elegd.
Zei:
In
rolpens
zat
völ
vel;
dat
mosse
wi-j
dan
met
't
worstmechientjen
kort
draejen;
'n
heidens
wark.
Meestal
mossen
der
mansluu
an
te
passe
kommen.
Bor:
Umdat
rolpens
van
rundvleis
emaakt
wodn,
was
't
etten
veur
'n
groten
boer.
Maor,
't
wodn
ok
wel
's
in
'n
varkensmage
edaon.
Loch:
Op
Kasaovend
wodn
der
wel
panne-
koke
met
rolle
ebakken.