Tekstweergave van WALD_1996_0052
Deze tekst is automatisch getranscribeerd en kan fouten bevatten.
zolt
en
pepper
estreujd
wodn.
Dan
wodn
't
op-erold
en
dichte-ebonn
met
'n
katoenen
draod.
De
rullekes
wodn
umtrent
'n
uur
ekokt
in
dree
delen
water
en
één
deel
azien.
Doornao
zet
iej
't
vot
in
'n
Keulsen
pot
met
azien.
Gor:
In
zwoerd-
of
spekrullekes
zat
afsniej-
sel
van
varkensvleis,
soms
was
't
gehak
wat
in
'n
lappe
zwoerd
in-erold
wodn.
Win:
De
rullekes
wordt
bewaard
in
ne
room-
pot
of
Kölsen
pot.
Ze
zit
der
stevveg
vaste
—man
an
man—
in
met
aetik
der
op.
Soms
wordn
der
nog
wal
's
extrao
'n
plenksken
met
ne
steen
der
bovvenop
elegd.
Van
'n
varken
worden
de
rullekes
in
plaetkes
esnaene
en
op
de
botterham
egaetene.
Van
'n
bees
wordn
disse
rullekes
wal
in
platen
ebraone
en
bi-j
den
middagpot
egaetene.
Ste:
Zwoerdrullekes
bunt
'n
soort
spekrol-
lade.
Wesv:
Zwoordrullekes
köggi-j
in
plaatjes
sni-je
en
op
brood
aete
of
'n
bitje
bakke
en
bi-j
brune
bone
aete.
Lob:
"Wat
ziet
gi-j
'n
zunege
pin
dat
gi-j
de
zwaordjes
bewaort",
zei
mien
buurvrouw.
Ik
zeg:
"Gi-j
wit
gao-niet,
wat
gi-j
wegsmiet!
Pruuf
maor
's.
En
lekker
dat
ze
't
von!".
ZWAARDEMAAG
Zwaardemaag
slacht.
01
ZWAARDEMAAG:
Voo,
Meg,
Net,
Sil,
Ulf,
Zed
/
sHe
1982
[Telge
3,
180].
02
ZWOORDEMAGE:
Bre,
Din,
Vars,
Sin.
03
ZWAORDEMAAG:
Zev,
Pan.
04
ZWEURDJESMAAG:
Wehl.
05
MAGE:
Zel.
06
KATTE:
Bel,
Win
/
Win
1971
[Deunk
1,
107].
II
zwaremagen:
Ram.
Win:
At
der
rullekes
emaakt
wordt,
kö'j
neet
maer
katte
maken
umdat
dan
de
zwaorden
veur
't
grootste
deel
op
bunt.
De
mage
van
'n
varken
wordn
binnenste
boeten
etrokkene
en
espiet:
de
binnenwand
der
oet-ehaald.
Dan
wordn
e
vol-estopt
met
met,
zwaorde,
vet,
restekes
spek
en
ander
sniesel,
kruden
en
zalt.
Ze
wordt
dichte-estokkene
met
worstepinnen
of
too-enaejd.
Daornao
wordn
kö'j
maken
a'j
'n
varken
Zwaardemaag
is
'n
etten
wat
allene
in
't
zuden
van
den
Acht
en
Liem
bekend
is.
't
gaar
ekokt,
vake
met
'n
linnen
deuksken
der
ummehen
veur
't
kapot
kokken.
Dat
kok-
ken
gebeuren
naodat
de
bloodworste
en
laeverworste
gaar
ekokket
wazzen
in
't
hete
kokkenat.
De
katte
blif
der
ne
helen
nach
in
liggen.
At
't
af-ekeuld
was,
wordn
't
met
kranten
der
ummehen
(umdat
der
anders
stof
in
kon
kommen,
't
gasseg
kon
wordn
en
't
vet
der
oet
kon
lekken)
ne
14
dage
an
'n
kruusholt
in
de
wieme
ehongene.
In
plaetkes
esnaene,
wordn
't
op
de
botterham
egae-
tene.
Bel:
In
Beltrum
maken
ze
katte.
Dat
was
de
mage
van
't
varken
en
dao
wodn
van
alles
in-estopt:
met,
van
't
gekokte
vleis
en
spek,
't
nat
der
van
en
kruden.
Dee
mage
wodn
dan
met
de
wosten
zachjes
ekokt
en
daor-
nao
edreugd.
Hoo
meer
met
der
in
zat
hoo
lekkerder,
't
Wodn
—allene
op
zun-
en
fees-
dage—
op
de
botterham
egetten.
Voo:
In
de
maag
van
't
varken
wieren
ge-
malen
vellen
van
de
peut,
resten
kopvleis,
oren
en
andere
fien
gemalen
resten
vleis
gedaon.
At
der
'n
zwaardemaag
in
de
wim
hieng,
mieken
ze
nog
wel
's
pannekuke
met
zwaardemaag
der
in.
Din:
Zwoordemage
wier
vake
met
verjeur-
dage
en
's
zondags
egaeten.
Zed:
Zwaardemaag
met
brood
smiek
hae-
vig.
ir
307